Hogyan ültessünk csupasz gyökerű rózsát

Legutóbb arról írtunk, hogy hogyan gondoskodjunk a rózsáinkról ősszel. Az akkori bejegyzésünkben említettük, hogy a csupasz gyökerű rózsákat akár ősszel is elültethetjük. Most ebben a blogbejegyzésünkben megmutatjuk nektek, hogy hogyan tehetitek ezt meg.

Miért jó megoldás, ha így választasz rózsát?

A csupasz gyökerű rózsákat ősszel és télen is lehet vásárolni és gazdaságosabbak, mint a cserepes rózsák ültetése. Sokkal szélesebb a választék is, mintha cserepes növényt vásárolnánk. A cserepessel ellentétben a csupasz gyökerű rózsának talaj nélküli csupasz gyökerei vannak. Nyugalmi állapotban kell őket ültetni, és amint tavasszal ismét emelkedik a hómérséklet, gyorsan és erőteljesen növekedésnek indulnak. De lássuk a lépéseket!

Amire szükséged van:

  • Csupasz gyökerű rózsa
  • Ásó
  • Villa
  • Bambusz nád/Fa ág
  • Lassan felszabaduló szemcsés műtrágya
  • Komposzt

1. Lépés

Ássunk ki egy kerti ásó méretű és ugyanolyan széles lyukat a talajba. Helyezzük a talajt a lyuk egyik oldalára.

Digging a hole

2. Lépés

Villával vágjuk meg a lyuk alját és adjunk hozzá egy marék szemcsés műtrágyát, például pelletált csirketrágyát. Enyhén nyomjuk bele a lyukba, akár a lábunk segítségével.

Adding granular fertiliser

3. Lépés

Tegyük be a helyére a rózsát és a lyuk tetejére fektessük a bambuszvesszőt vagy gallyat, hogy megtudjuk becsülni a talaj végső szintjét. Törekedjünk arra, hogy a szárak tövét valamivel a meghatározott szint alá helyezzük.

Setting the rose in position

4. Lépés

Adjunk egy ásónyi komposztot a lyukból kiásott talajhoz és keverjük össze. A rózsa gyökereitől kezdve töltsük ki ezzel a talajt és rétegesen, akár a lábunk segítségével nyomjuk őket össze.

Planting the rose

5. Lépés

Amikor a lyuk megtelt a talaj felszínéhez egy adag komposztot tegyünk ezzel megtudja őrizni a nedvességét. Jól öntözzük meg a rózsát.

Mulching with well-rotted manure or compost

FONTOS!

Fagyosidőben ne ültessünk, mert az erős hideg megölheti a rózsa gyökereit. A csupasz gyökerű növényeket fagymentes fészerben kell tartani, amíg a nappali hőmérséklet fagypont fölé nem emelkedik.

Reméljük a mostani kertészkedős blogbejegyzésünk is tetszett nektek!

Ha bármi észrevételetek van, akkor nyugodtan írjátok meg nekünk üzenetben.

Reméljük legközelebb is velünk tartotok!

Forrás: https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-plant-a-bare-root-rose2/