Hogyan kell gondoskodni a rózsákról ősszel

Ha számodra is fontos a kerted, akkor ne hanyagold el ősszel se. Szépen rendbe rakd el és készítsd fel azt a hideg, téli napokra, hisz meghálálja neked ezt a gondoskodást majd a következő szezonban. Most megmutatjuk, hogy milyen dolgod van a kertben ősszel ha rózsaid vannak vagy épp szeretnél rózsát.

Ha vigyázol erre a csodás virágra, akkor épségben képesek átvészelni a telet és a következő évben egészségesen, lendületesen és virágokkal teli térnek vissza hozzád. A legfontosabb őszi rózsaápolási munkák a rendrakás, az elhalt virágok vagy levelek eltávolítása és a metszés. De az ősz alkalmas a rózsaültetésre is. Mutatjuk a részleteket

  1. LÉPÉS

Vágjuk le az elázott és elaszalódott virágokat, hogy megakadályozzuk ezzel a rothadás kialakulását. Ha a rózsád termést, vagyis csipkebogyót hoz, ami egészséges, akkor azt ne távolítsd el csak a szirmokat. Ezzel a termés tovább tud fejlődni.

2. LÉPÉS

Szedjük le és dobjuk ki a megmaradt leveleket, amelyeken betegség jelei vannak. Például folt, penész vagy rozsda. Szintén gyűjtsük össze a földre hullott fertőzött leveleket is, mert ezek egyik évről a másikra átvihetik a betegségeket.

3. LÉPÉS

Az ősz jó időszak lehet a rossz helyzetben lévő rózsa átültetésére is, de újakat is ültethetünk, mert ezeknek lesz idejük tél előtt megtelepedni. Azokat a rózsákat, amelyet így telepíthetünk be, konténerben termesztett növényként kaphatóak vagy csupasz gyökerű rózsaként.

4. LÉPÉS

Vágjuk ki az elhalt, sérült vagy keresztező szárakat a cserjés rózsákból. Így tudunk létrehozni egy nyitott teret a rózsáinknak, amely elősegíti a jó levegő áramlását a virágokon keresztül.

5. LÉPÉS

Rövidítsük le a magasabb bokros rózsák szárát, mert így jobban átfogják vészelni a teli viharokat, amelyek könnyen meglazíthatják és károsíthatják a gyökereket. Vágjuk el a szárakat egy éppen növekedő bimbó felett, hol csak lehetséges.

6. LÉPÉS

Vékonyítsuk el a hagyományos rózsák fejét. Tehát ritkítsuk le a rózsáinkat, hogy a heves viharok ne tegyék tönkre őket.

Ezek voltak a legfontosabb lépéseink mielőtt beköszönt az ősz. Reméljük tudjátok majd otthon is kamatoztatni ezeket a tanácsokat.

Ha maradt valami, ami szerintetek kimaradt, akkor ne habozzatok. Küldjétek el az email címünkre a Ti tanácsaitokat és megosztjuk meg ezeket is.

Ha pedig tetszett nektek ez a blog bejegyzés, akkor osszátok meg másokkal is!

Forrás: https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-look-after-roses-in-autumn/