Túrázás és a rózsa…

Túrázás során a természet legszebb oldalait fedezzük fel gyalogosan. Lélegezz mélyeket, amikor illatos erdőkön haladsz át, vagy hegycsúcsokon élvezed a kilátást.

Ha kedved támadt túrázni, nálunk kitűnő terepet találsz és még Alsópetény , – kicsiny falunk nyújtotta élményekkel is fűszerezheted a természet adta csodát.

Mire lesz szükséged a kiránduláshoz…

Indulj el egy úton…

Akik rendszeresen túráznak, egyetértenek abban, hogy a természetjárás több mint sport: sokkal inkább szemlélet, életforma. Sokkal többről van szó, mint hogy végigjárunk egy utat – az csak szimpla sportteljesítmény lenne. A túrázás sokkal összetettebb: megismerkedünk előtte az adott útvonal jellegzetességeivel, mind a természeti, mind az épített értékekkel. Keresünk ismerősöket, az adott tájon, megismerkedünk a népszokásokkal. Amikor bejárjuk az országot, magunkat is jobban megismerjük. Aki teljesíti a Kék túrát, más ember lesz egy kicsit – más szemmel fog nézni az országra, a világra.

Festői kis falunk az Országos Kéktúra útvonalán van (OKTPH_89_1). Akad látnivaló és mozgalmas a története is: https://www.kektura.click.hu/OKT/albumok/42-felsopeteny-becske.html

Fenti beszámolóban még nem szerepel a Rózsavilág rózsakertje és rózsaháza, de aki ellátogat hozzánk, a falu központjában találja kikerülhetetlenül. Szombatonként vagyunk nyitva, de ettől eltérő időpontban előzetes bejelentkezés lehetséges.

Erőnlét és az egészség

A túrázás az egész testet igénybe veszi, különösen a mozgásszerveket. Az egyenletesen haladó mozgás kímélő módon stabilizálja az ízületeket, ínakat és szalagokat. Ennek következtében a térd erősebb lesz, a csípőízület pedig tehermentesül. Így minden egyes túra nem csupán erősíti a testizomzatot, de egyben csökkenti is a sérülések kockázatát. És még egy kellemes mellékhatása is van: a szervezet óránként kb. 350 kalóriát éget el. Aki szívesen és gyakran túrázik, ritkábban kap el fertőző betegségeket. 

A rendszeres mozgás a friss levegőn ugyanis határozottan erősíti az immunrendszert. Ez az egyszerűen űzhető sport azonban még ennél is többet tud: a túrázás csökkenti a szív- és érrendszeri zavarok kockázatát és megelőzi a cukorbetegséget. Fokozhatod a hatást, ha a rózsák illatát belélegzed, vagy fogyasztod testet-lelket ápoló rózsás termékeinket.

Deres Alsópetény

Jó hangulat

A túrázás jót tesz a fizikai erőnlétnek – ez eléggé közismert tény. Azt azonban sokan nem tudják, hogy a sport észrevehető hatást gyakorol a hangulatra. A tartós gyaloglás és a festői tájak látványa boldogsághormonokkal árasztja el a testet. A hatás olyannyira erős, hogy enyhébb vagy közepes depresszió kezelésére is alkalmas, ha a rózsáról van szó, valójában más világok bölcsességét olvassuk a sorok között. 

Ősi sumer istennők, Kleopátra és az őskeresztények világa sejlik fel, az ajurvédikus és kínai orvoslás tapasztalata és a régmúlt gyógyítóinak meglátásai beszélnek hozzánk, kiegészülve a modern orvoslás tapasztalataival. Bizonyítékokon alapuló magyarázatokkal, hogy a rózsa miért képes olyan varázslatos módon megoldani a párkapcsolatai problémákat, enyhíteni a bánatot, és szenvedélyt varázsolni a szexbe… – írja „Az istenek orvossága” című könyvének előszavában Elizabeth Ashley. 

És mi is állíthatjuk, ez bizony így van! Gyere a Rózsavilágba, próbáld ki termékeinket a szombati nyitott napon és tapasztald meg magad is. Ha nem tudsz jönni, nézz körbe a weboldalunkon, rengeteg ismeretet találsz e csodás növényről. Vásárolj online tematikus boxainkból és próbáld ki az otthonodban! Nem hagyunk magadra, a box mellé bónuszként a témához tartozó útmutatót is küldünk.

Megfelelő ruházat

Ahhoz, hogy zavartalan legyen az eltöltött idő, talán a legfontosabb a túracipő. Nem elhanyagolható az egyéb túrafelszerelések kényelme sem: a hátizsák és esetleg a mozgást segítő túrabotok használata. Ma már a tájékozódást applikációk GPS készülékek is segítik.

A megfelelő elemózsia

A túrázás közbeni fizikai megerőltetés energiavesztést eredményez. Energiaraktárait különösen szénhidrátban gazdag ennivalókkal tudod ismét feltölteni. Ha viszont túlzásba viszed, attól fáradt leszel. Ezért tanácsos már a túra előtti estén gabonából készült élelmiszereket, például tésztát vagy teljes kiőrlésű kenyeret enni. Útközben pedig kisebb nassolnivalókkal, pl. fehérje szeletekkel tartsd teljesítőképességedet állandó szinten. A friss gyümölcs és zöldség is erőt ad. Elegendő mennyiségű víz fogyasztása kötelező! Aki a víz mellett más italokat is szeretne fogyasztani, azoknak az izotóniás italok, az almafröccs és az édesítés nélküli teák ajánlottak.

Rózsaházunkban is találsz feltöltő étkeket, természetesen mindent rózsásan. Tea kávé és éhségűző falatok, pont a túrázáshoz való kis energiabombák. Azonban ha jobban szeretnél belekóstolni a rózsa világába ízébe és illatába, akkor több időt szánj a Rózsaház meglátogatására.

Ádventi ráhangolódás Alsópetényben az erdő és a rózsa erejével

November 26.