Alsópetény kulturális összefogása

Március 23-26-án rendezték meg az Utazás kiállítást a Hungexpon. De hogyan kapcsolódik ez hozzánk? Március 24-én Aranyossy Mihály turisztikai szakértő, a Legendás helyek, helyi legendák egyik vezetője is elődadást tartott. A bemutató témája, pedig a mi falunk, Alsópetény összefogása. De mit takar ez pontosan? Aranyossy Mihály előadását véve alapul bemutatjuk ezt nektek is!

Mit tudunk Alsópetényről?

Kicsiny falunk 585 főt számlál. Ennek ellenére nem vagyunk olyan messze az emberektől, hisz Budapest belvárosától 60 km-re, Váctól 23 km-re, míg Salgótarjántól 82 km-re van Alsópetény.

Mondhatjuk, hogy sokaknak Alsópetényről Werbőczy István neve ugorhat be, hiszen itt íródott az a híres Hármaskönyv is. De, mint kiváló szolgáltatást nyújtó Prónay-kastély is sokaknak ismerős lehet. Számos program mellett gyönyörű kertje és termei esküvőknek ad helyet.

Nem új helyként, de mégis újdonságként kerülünk fel Alsópetény térképre mi is, a Rózsavilág. Csodás rózsakertünk májustól októberig nyitva van. Számos programmal készülünk és saját rózsáinkból, természetes termékeink továbbra is várnak mindenkit. De még egy fontos dolog van itt nálunk, ami miatt szintén érdemes a falut választani. Országos Kéktúra útvonal húzódik keresztül rajtunk, így számos kiránduló és turista jár felénk.

Alsópetény

Helytörténeti séta Alsópetényben

A Legendás helyek, helyi legendák szervezésében, Aranyossy Mihály és Szegedi Andrea tolmácsolásával megmutatjuk a helyi közösség értékeit a vendégek, a látogatók számára.
Ezek egészen apró látnivalók, amelyekhez a helyiek erősen kötődnek. Sok-sok legenda is kötődik ezekhez az értékekhez.

Helyi legendák

Séta a kastélyban

A Prónay-kastély minta értékű műemlékfelújításon esett át. Annak ellenére, hogy megőrizte az impozáns külső és belső jegyeit, korszerű funkciókat kapott és az üzemeltetésben is környezetbaráttá vált. A kastély mindig is érzékeny volt a település közössége iránt és több programban is ki vette a részét.

Prónay-kastély

Varázslatos Rózsavilág

Új és izgalmas dolog vagyunk a faluba. Rózsakerttel, programokkal és termékvásárlási lehetőséggel. A termékeink saját rózsáinkból természetes alapanyagokkal készülnek. A megvásárlásukkal, pedig a Vidéki Női Életmód Modell Programot támogathatod. A termékeink készítésével vidéki nőknek adunk munkát. A megközelíthetősége a Rózsavilágnak remek. A falu fő utcáján vagyunk megtalálhatóak, a buszmegállótól pár lépésre.

Rózsavilág

Közös programok

Már több közös programunk is volt, így az összefogás egyértelmű volt. A közös programokon helytörténeti séta, kastélylátogatás, erdőterápia, csendterápia, klasszikus gyalogtúra és megpihenés a Rózsavilágban volt.

Terveink a 2023-as évre

„Nyitott porták” kezdeményezés júniusban – Részletek később

Szarvasgomba Fesztivál októberben

Petényke ádventi vására decemberben

Irodalmi estek egész évben

A szövegért köszönet Aranyossy Mihálynak. A képekért, pedig a Legendás helyek, helyi legendáknak, a Prónay-kastélynak, a Rózsavilágnak.