A szerelem szimbóluma, a Rózsa (1.rész)

2021-ben a szerelmüket keresők és a szerelemben lévők egy napon ünnepelhetnek! Megtalálhatják vagy megerősíthetik a szerelmet! Miért és melyik nap lesz ez 2021.-ben?

Az idei évben egy napra esik a farsangi párválasztás varázslata a Valentin nappal. A mozgó dátumú húsvéti ünnep következtében egy különlegesen erős dátum lesz 2020.02.14!A Rózsavilágban természetes, hogy erre nagyon készülünk!A szerelemben mindenki érdekelt. Aki már megtalálta,- azért. Aki keresi,- azért.De nézzük sorban…

🌹

1 rész:

Ha már készülünk a farsangra, talán többünket érdekel, hogy mégis milyen hagyományai vannak ennek az időszaknak. A farsangról legtöbbünknek a farsangi bál és az a mennyei szalagos fánk jut eszébe.Valójában mikor is van farsang és mi az a farsang farka? Kicsit utánanéztünk…

Minden évben Vízkeresztkor, január 6-án kezdődik el a farsang időszaka, és a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Idén ez február 17-re esik. Farsang a tavaszvárás ősi, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és a párkeresés, udvarlás időszaka. Ebbe a időintervallumba tökéletesen illeszkedik a Valentin nap, a már párt talált szerelmesek egymást köszöntő napja.

Az ókori Rómában álarcos felvonulásokat, zenés táncmulatságokat rendeztek úgynevezett Saturnalia ünnepet, a téltemetés-tavaszvárás jegyében. A mulatságok egy álló hétig tartottak, a szegényeket megvendégelték, a családtagok ajándékokat adtak egymásnakMagyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén a „farsang farka”. Ebben az évben február 14-15.16. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, amely egyben télbúcsúztató is és ez évben egybe esik a Valentin nappal is, 2020.02.14-vel!

Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált, pl. riói karnevált, velencei karnevált. Magyarországon pedig ekkor kerül megrendezésre a farsang legnevezetesebb eseménye, a mohácsi busójárás.

A farsang a párválasztás időszaka is volt, egyben fontos esküvői szezon, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. A falvakban a legények szervezték a bálokat. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki a farsang végén, farsangvasárnapkor (az idén február 14-én lesz) nyilvános színvallásként a kalapjára tűzte. Farsanghétfőn, az idén február 15-e (a farsang farkának középső napján) tartották az asszonyfarsangot. Ezen a napon a nők korlátlanul ihattak, nótázhattak, férfi módra mulattak.

🌹

A farsang elengedhetetlen kelléke: a farsangi fánk. Hallottatok már a farsangi fánk történetéről? Eredetére többféle történet is létezik.Egyik történet egy párizsi bálra vezethető vissza, amikor az álruhában táncoló Marie Antoinette megízlelte a mézeskalácsosok által készített egyszerű paraszti fánkot, majd megvette a mézeskalácsos egész kosarát. Elmondatta magának a receptjét is, megtanította rá cukrászát és a fánk a francia királyi udvar ünnepi fogása lett.Egy másik forrás szerint a fánk története Bécsben kezdődött. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek. A pékné kijött a sodrából és egy darab kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. A célt elvétette és a tészta a tűzhelyen lévő forró zsírral teli lábosba pottyant, amely pár perc alatt aranybarnára sült.

Angliában a legjellegzetesebb édesség ilyenkor a palacsinta.A farsangi időszak itt a palacsinta nappal (Pancake-day) ér véget. A palacsinta-nap lényege, hogy még utoljára összeszedik a szükséges összetevőket és palacsintát készítenek belőlük, hogy elfogyjon minden és ne is kísértsen senkit a böjti időszakban.

Ezen a napon országszerte futóversenyeket rendeznek, melyen a versenyzők kötényben, serpenyővel a kezükben, palacsintát dobálva vesznek részt. A palacsintafutás (pancake race) hagyománya onnan ered, hogy a hagyomány szerint még a 15. században egy szorgos háziasszony úgy elmerült a palacsintasütésben, hogy megfeledkezett a miséről. A harangszó juttatta eszébe. Úgy sietett, hogy a palacsintasütőt is elfelejtette lerakni, futott végig a falun serpenyőstül, palacsintástul.

Tény, hogy nálunk a farsangi időszak legjellegzetesebb édessége és egyben étele a farsangi fánk. Garantáltan még a legnagyobb akaraterővel rendelkezők sem bírják ki, hogy legalább farsangi időszakban ne csábuljanak el egy finom farsangi fánk kedvéért! Farsangkor fánkot kell enni, és illik házilag is készíteni! A jó hír az, hogy a bonyolultnak és kényesnek tartott szalagos fánkon kívül más fánkok is léteznek, érdemes változatosságot vinni a fánk repertoárunkba.A Rózsavilágban mi is készítünk farsangi fánkot de természetesen rózsavilágosan, azaz kicsit másképp. Gyertek velünk, megmutatjuk nektek, kövessétek a posztjainkat!

🌹