A szerelem szimbóluma, a Rózsa (2.rész)

2021-ben a szerelmüket keresők és a szerelemben lévők egy napon ünnepelhetnek! Megtalálhatják vagy megerősíthetik a szerelmet! Miért és melyik nap lesz ez 2021.-ben?

Az idei évben egy napra esik a farsangi párválasztás varázslata a Valentin nappal. A mozgó dátumú húsvéti ünnep következtében egy különlegesen erős dátum lesz 2020.02.14!A Rózsavilágban természetes, hogy erre nagyon készülünk!A szerelemben mindenki érdekelt. Aki már megtalálta,- azért. Aki keresi,- azért.De nézzük sorban…

🌹

2.rész:

Február 14. Valentin-nap. Valentine’s Day. Vagy Bálint-nap. Kinek-kinek, ahogy tetszik, hiszen mára már szinte álmunkból felverve is tudjuk, hogy ez a nap a szerelmesek ünnepe, akik megajándékozzák egymást, édeskettesben programokat csinálnak, édes szavakkal üzennek egymásnak, megünneplik szerelmüket, kapcsolatukat, házasságukat.

Mint annyi más történet és legenda, a Valentin-nap korai nyomait is egy ősi ünnepben lelhetjük meg, mégpedig az ókori Rómában, Lupercakia ünnepén, február 15-én. Luperca egy istennő volt, méghozzá az erdők, a mezők, a tüzek urának, Faunusnak a hitvese. Ezen a napon Róma népe a város leghíresebb dombjához vonult, állat és kenyéráldozatot mutattak be Luperca istennőjüknek. Az áldozati kecskék bőréből szíjakat hasítottak, amivel a férfiak megcsapkodták a mellettük álló lányokat. Nem volt ez más, mint egy tavaszköszöntő és termékenységi rítus. Ugyanezen a napon a fiatal leányok Júnó, a házasság istennőnek templomába mentek, hogy szerelmi jóslatot kapjanak jövendőbelijük kiválasztásához. Egy faládában összegyűjtötték a lányok neveit, amiket fiatal és nőtlen férfiak húztak ki. Az így létrejövő párok egy ideig egymással jártak, és előfordult, hogy valóban egymásba szerettek. Ha komolyra fordult a dolog, akkor a következő év ünnepén össze is házasodhattak.

🌹

De hogyan vált a tavaszünnep Valentin-nappá? Ki is volt Valentin?

A legendák szerint Valentin egy kivégzett római pap volt, akit később szentté avattak. Időszámításunk szerint 269 vagy 270 február 14-én halt mártírhalált, pont azon a napon, amikor a szerelmi sorsjátékokat is tartották. Az ő emlékére Kr. u. 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy az addigi Lupercalia ünnep helyett egy nappal korábban, február 14-én Szent Valentinre emlékezzenek, akit II. Claudius császár idején, a III. században börtönöztek be, mert ellenezte a császár azon döntését, hogy a fiatal férfiak ne nősüljenek meg. Claudius szerint a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van. Valentin felismerte, hogy ez a döntés mennyire káros a fiatal férfiak számára és ezzel a határozattal csak nőni fog a titokban kötött házasságok száma. Amikor Claudius rájött, hogy a pap a döntést ellenzi, bebörtönözte. Valentin a börtönben barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a lányt, visszaadta látását és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: “A Te Valentinod”.

🌹

A régi magyar néphitben e nap korábban is ünnep volt, a hosszú tél után a tavaszvárás gondolatát kapcsolták hozzá. A Bálint-napi időjárásból következtettek, milyen lesz a termés abban az évben. Száraz, hideg idő esetén jó termést vártak. A gazdasszonyok ekkor ültették tojásokra a kotlóstyúkokat, míg a férfiak szerint az ekkor ültetett facsemete bizonyosan megered. Ezen a napon elkezdték metszeni a gyümölcsfákat és a szőlőt, párosítani az állatokat.A népi megfigyelések szerint ilyenkor mindenhol megszólalnak a verebek, jelzik a tavasz közeledtét, valamint visszatérnek a vadgalambok. Ha Bálint napján megszólal a pacsirta, s azt mondja: “csücsülj be!”, akkor még hidegre kell számítani. A szeles időt nem szeretik ilyenkor a háziasszonyok, mert ez azt jelenti, nem lesz sok tojás egész évben. A férfiak meg az esőtől félnek, mert a hagyomány szerint akkor a kukoricán kívül másból nem lesz jó termés.

Persze számos szerelmi praktika is kötődik Bálint-naphoz. A néphagyományok szerint olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magja van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, és akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba. Naplemente után pedig nem szabad sepergetni a lánynak, mert nem megy férjhez.

A népi varázslatok mellett, vagy helyett, apró ajándékokkal is lehet szerelmi varázslatot tenni!

Valentin-napkor bevett szokás, hogy a szerelmesek és házaspárok kölcsönösen megajándékozzák egymást valamivel, ami lehet bolondos vagy klasszikus, saját készítésű vagy weben felkutatott ajándéktárgy, kreatív ajándékkupon.

🌹

Adunk néhány tippet:

Az együtt töltött minőségi idő a legjobb ajándék Valentin-napkor is. Ha ezt az utat járod, számtalan különleges lehetőség közül választhatsz. Valentin-napi vacsora, Valentin-napi wellness nap, akár otthon, vagy ha már enged a covid prés, akár nyilvános helyen. Közös kirándulás, korcsolyázás, mozi, színház vagy koncert lehet olyan közösen átélt élmény, amire boldogan emlékeztek később is. Hadd adjunk néhány kifejezetten rózsavilágos tippet is:

Valentin-napi vacsora

Romantikus, gyertyafényes vacsorával meglepni kedvesünket igazi Valentin-napi ajándék. Főzhetjük természetesen otthon is, de azért valljuk csak be, egy szép helyen elköltött vacsora kapcsolatunk, szerelmünk ünnepévé tud válni. Élvezzük a különleges menüt, amibe akár vágyfokozó rózsás afrodiziákumokat is komponálhatunk, finom pezsgővel vagy borral koccintsunk, és töltsük együtt gondtalanul az estét!

A hely, amit mi ajánlunk erre a napra, nos, a Rózsaházban, Alsópetényben, a Rózsás Élményvacsora! Az otthoni afrodiziákum hatású rózsás ételekhez, adunk majd vágyfokozó recepteket is!

🌹

Valentin-napi wellness nap

A szerelem ünnepén a legérzékibb virággal az ízlelés gyönyörét, a látvány varázslatát és az illat bűvöletét élheted át! A rózsa „a virágok királynője”, végigkíséri életünket a születéstől, velünk van az enteriőrökben, a kozmetikumokban, motívumokban, jelképekben.Mit szólnátok egy rózsás közös otthoni fürdőhöz, vagy egy lágy rózsás masszírozáshoz? Nem kell profinak lenni, ahhoz, hogy az érintés örömét nyújtsátok egymásnak… Jövünk majd útmutatóval! Ha inkább ajándéktárgyat szeretnétek ajándékozni egymásnak, arra is van ötletünk…

🌹

Tippek Valentin-napra nőknek és férfiaknak:

Nőknek: virág, csokoládé, bögre, jegyzetfüzet, illatszer, fehérnemű, Férfiaknak: italok, illatszerek, kulcstartó, fehérnemű, fotóalbum, ajándék kuponok,Rózsavilág tönköly-rózsaszirom párna, rózsa-chili syrup, szappan, ezüst csepp extraktum, arany permet extraktum, macerátum ápoló olaj, rózsazselé, rózsa krém karamell, és még sok más rózsás ajándék vár a weboldalon, ahol részletes termékleírások alapján tájékozódhatsz.